Google Os

Dit verhaaltje schrijf ik naar aanleiding dat van de week Google bekend maakt dat ze 2010 een snelle en eenvoudige besturingsysteem op de markt gaan brengen. In de Telegraaf wordt beweerd dat ze op die manier de directe concurrentie met Microsoft Windows wordt aangegaan. Met bewering ben ik zelf niet helemaal mee eens. Google Chrome os zal niet direct een bedreiging vormen voor hedendaags besturingssysteem maar een alternatief hoe je met een computer kan werken. Het concept van een snelle en eenvoudige besturingsysteem is niet helemaal nieuw. Als je op internet zoekt naar “instant Os” kom je op de volgende besturingsystemen tegen zoals presto, hyperspace (werkt niet) en splashtop ( wordt niet altijd ondersteund).Deze besturingsystemen zijn uitermate geschikt voor laptops en netbooks.

Het grootste nadeel van de huidige besturingssystemen is de laadtijd. In meeste gevallen duurt dit meer dan een minuut. In vergelijking met instant os kan je binnen 15 seconden surfen, mailen,chatten en tekstverwerken. Tevens het afsluiten van de computer gebeurt binnen enkele seconden. Een instant os zal ook minder stroom gebruiken omdat er gebruikt gemaakt wordt van minimale bronnen. Dit heeft veel voordeel als met een laptop/netbook werkt. Het grootste nadeel van een instant os dat is gebasserd op linux kernel hierop werken geen windows programma `s. Momenteel word linux alleen gebruikt door computerhobbyisten niet door grijze massa. Op zich is dat geen gemis want er zijn talloze gratis programma`s voor linux te krijgen zoals tekstverwerker “openoffice” en etc. Ik betwijfel of het grote publiek op de verandering staat te wachten. Veel computergebruikers zijn vertrouwd geraakt aan de vormgeving en functionaliteit van bepaalde programma`s.

Google chrome OS concept zou je misschien kunnen vergelijken met presto. Voor 19 dollar ( ongeveer 15 euro) kan je instant oss “presto” kopen. Voor mensen die gratis een instant Os willen moet even wachten. Voor gelegenheid heb ik Presto trial versie geinstalleerd om mijn computer. De installatie van presto is zeer eenvoudige want, je moet eenmaal knop install drukken en verder niets. Tijdens opstarten van de computer heb je nu keuze uit twee besturingssystemen. In mijn geval windows 7 en presto. Ik kies voor presto en binnen 15 seconden kan internet browser Firefox opstarten. Uiteraad moet je niet vergeten om internet(draadloos) te configueren. Doormiddel van enkele vensters te door lopen is dit vrij eenvoudige. Om exra programma`s te installeren zoals klik je op appilication store. Hier heb je een keuze uit diverse opensource programma`s en betaalde programma`s. Ik kan iedereen presto aanbevelen die vanwege de eenvoud en snelheid.