Foto retoucheren

Het bewerken van foto`is een hobby, maar ik zoek altijd een uitdaging om mijn kennis te toetsen en te verbeteren. Iemand vroeg mij of ik een oude foto kon herstellen(foto retoucheren). Nu is dit voor mij onbekend terrein, maar ik nam de uitdaging aan. Enkele dagen later kreeg ik (via de mail) een scan van de foto. Zoals je ziet (op de foto links) zaten er lelijke witte vlekken in de foto die verwijderd moesten worden.

fotovoorbeeld2 fotovoorbeeld1

 

Ik gebruik uitsluitend een opensource programma voor fotobewerking (zoals Paint.net en Gimp) Om de witte vlekken te verwijderen heb ik hoofdzakelijk de kloon tool gebruikt. Nu ruim vier weken later ben ik bijna gereed met het bewerken van de foto en achteraf viel het mij vies tegen (ik ben niet snel tevreden over het resultaat) Uiteraard maak ik klassieke fouten zoals het niet tijdig opslaan van bewerkte foto`s. Tevens probeerde ik andere methode`s uit om sneller klaar te zijn (wat achteraf niet werkte) Het gebruik van een pen-tablet is aan te bevelen (hierdoor kun je erg nauwkeurig werken) De resolutie van de toegezonden scan was erg laag waardoor je sneller oneffenheden ziet.

Diegene die me de foto had gemaild was uitermate tevreden met het eindresultaat want de afbeelding was al als verloren beschouwd. Het retoucheren van foto`s kost veel tijd en veel geduld. Er zijn (bij mijn weten) geen manieren om even snel een foto te bewerken door middel van enkele muisklikjes.

Webmaster