10 tips Fotografie Weetjes

Al enige jaren fotografeer ik regelmatig op feestjes en jubilea voor zowel werk als privé. Fotograferen is een uit de hand gelopen hobby. Ik heb niet de illusie dat ik een top fotograaf ben, maar ik besteed er veel tijd aan door erover te lezen en dingen uit te proberen. Er zijn altijd personen die mij vragen voor tips. Vandaar dat ik nu een aantal weetjes voor de beginnende fotograaf heb opgesteld.

1. Lens

Koop altijd een licht sterke lens. Helaas zijn deze wel een stuk duurder. Het voordeel van een licht sterke lens is dat je bij weinig licht nog prima kunt fotograferen. Een licht sterke lens heeft een diafragma van 2,8 of minder.

2. Bescherm je lens.

Koop een filter ter bescherming van je lens. Het voorkomt beschadigingen. Een uv filter kost maar 10 a 15 euro.

Filter

3. Maak je lens schoon.

Controleer of je lens schoon is. Een smerige lens komt niet ten goede aan de kwaliteit van de foto. Een schoonmaakset kost maar een paar euro.

4. ISO Waarde

Verhoog de ISO waarde van de camera naar 200 of zelfs naar 400 als je actie foto’s wilt maken. Ook voor het fotograferen in een donkere omgeving verhoog je de ISO waarde. Een hoge ISO waarde geeft meer ruis in de foto, maar de huidige camera’s hebben een goede ruisonderdrukking. Met de betere camera kun je zelfs boven ISO 1000 nog mooie foto’s maken zonder veel ruis.

5.  Flitsen en ramen

Gebruik geen flitser als je door het raam wilt fotograferen. Het raam reflecteert het flitslicht, waardoor de foto mislukt.

6.  Lees de handleiding door

Veel mensen nemen niet de moeite om de handleiding van de camera door te lezen. Zelf lees ik nog regelmatig de handleiding door. Alleen al om mijn kennis op te frissen of nieuwe dingen te ontdekken.

7. Cursus volgen?

Bij opleidingsinstituten zoals LOI en NTI kun je een cursus fotografie volgen. Naar mijn mening zijn deze cursussen zonde van je geld. Fotograferen leer je door te doen en niet uit een boek. Een Workshop bij een professionele fotograaf is veel leerzamer.

Tip 8.  de derde regel / gulden snede

Gulden snede heeft te maken met de compositie van je foto. De regel luid dat 1/3 of 2/3 van de foto het onderwerp moet bevatten. Let op. Dit is slechts een regel en geen wet, dus blijf experimenteren. Meer uitleg over Gulden snede vind je op: https://www.natuurfotografie.nl/wat-is-de-gulden-snede/

derderegel-300x225

9.  Welke camera?

Je kunt met elk type camera goede foto’s maken ongeacht de prijs, het type of merk. Iedereen kan een dure camera kopen, maar dat maakt je nog geen goede fotograaf. Het is de kunst om met de middelen die je hebt mooie plaatjes te “schieten”.

10. AF Area

Heeft u een moderne dslr/digitale camera dan is het mogelijk om de AF Area te wijzigen.  (De af area is de sensor waarop u scherp stelt). Het scherp stellen op het onderwerp wordt nu een stuk eenvoudiger.  Instellingen voor Olympus E30). Klik op Menu-Camera 2 icon – AF Area Kruis  – oké.

11.Compressie/jpg.

Ook een instelling waar ik u op wil wijzen, is de compressie factor van de foto. Mijn voorkeur gaat uit naar SF (superfijn), dit is de hoogst mogelijk instelling. Ook de resolutie moet altijd hoogst mogelijk wezen. De kwaliteit van de foto neemt aanzienlijk toe. Nog een voordeel is dat de je foto kan snijden. ( De instellingen van van mijn Olympus E30 camera): menu-moersleutel 1 – aspect/color/web- set. Als op SFzetten.