Netgear WNDR4000 router review

Vandaag een nieuwe router geplaatst van het merk Netgear, type wndr4000. Hoewel ik tevreden was over mijn oude router, was deze toch hoognodig aan vervanging toe. Persoonlijk wilde ik graag een router met een usb aansluiting omdat je daarop een harde schijf kunt aansluiten. Nu heb ik een harde schijf die ik binnen mijn netwerk kan benaderen. Erg handig voor het opslaan van back-up’s van video- en fotobestanden. De nieuwe router mocht niet meer dan 100 euro kosten. Netgear WNDR4000 viel precies binnen het budget.

WNDR4000-212x400

Tip: U wilt ook een Nas (Network-attached storage) kopen. Een Nas is een opslagmedium in een netwerk.

Op de website hardware.info kunt u volledige testen lezen over routers. Mijn keuze is gevallen op het merk Netgear type wndr4000. De router wordt geleverd met een installatie cd, utp-kabel en stroomvoorziening (plus de nodige paperassen). Persoonlijk vind ik de router er mooi uitzien (zie afbeelding). U kunt de installatie -cd gebruiken om de router te configureren, maar in principe is dat niet nodig.

Sluit de router aan op het stroomnet en verbind deze met de computer (doormiddel van een utp-kabel). Type in het adresveld van de internet browser het volgende. De gebruikersnaam is admin en het password is password. U komt vervolgens in het menu van de router, waar u naar eigen voorkeur instellingen kunt veranderen.


Instellen router
De router heeft een gebruiksvriendelijk menu. Bij sommige routers is het configureren niet eenvoudig, terwijl het bij de Netgear router een peulenschil is. Het menu is erg overzichtelijk.

5 Ghz
De Netgear WNDR4000 ondersteund naast 2,4 ook de 5ghz frequentie. De 5ghz is een (nieuwe) standaard voor draadloos netwerk. Nu heeft de 5ghz frequentie minder bereik maar de snelheid is veel hoger. Ideaal voor online gamen en streamen van video bestanden. Uw LAN adapter moet wel 5ghz ondersteunen. Tijdens een potje Starcraft 2 kon ik duidelijk merken dat mijn netwerk (draadloos) sneller is geworden. Ik gebruik een LAN adapter van merk d-link type D 160.

Functies
De voornaamste reden dat ik deze router kocht is vanwege de usb aansluiting. Nu heeft de Netgear router tal van andere mogelijkheden. Een andere handige functie is parental control . Door parental control in te inschakelen worden websites (die niet geschikt zijn voor kinderen) geblokkeerd. Ook een handige optie om het internetverkeer op bepaalde tijden te blokkeren (bijvoorbeeld ’s nachts of een ander dagdeel). Gaat u de router bedrijfsmatig gebruiken, dan is het ook mogelijk om een draadloos Wi-Fi gast account te maken. Als service voor de klanten van uw bedrijf.

Conclusie
De ontwikkelingen hebben de laatste jaren niet stilgestaan. Routers hebben meerdere functie `s gekregen in plaats van alleen doorgeven van het internet.