Mijn Top 5 tips voor beter internet signaal wifi

Het kan gebeuren dat het draadloze signaal van internet soms weg valt. Het is soms lastig te achterhalen wat de oorzaak is. Hier volgen een aantal tips om het probleem op te lossen.

1 Betere router.
Internet providers geven nieuwe klanten een router cadeau of in bruikleen. Over het algemeen zijn dit niet de beste routers. Het is verstandiger om een eigen router te kopen. Bij het kopen van een router moet u goed opletten en zeker niet de goedkoopste nemen. Dat wil niet meteen zeggen dat (sommige) goedkopere routers direct slecht zijn, maar voordat u tot koop overgaat, kunt u het beste eerst de diverse reviews op internet doorlezen. Bij de betere computerwinkels kunt u goede routers kopen van merken als ASUS, Netgear etc.

WNDR4000-212x400

Tip:Wilt u (een niet al niet te dure) router kopen? Het merk Conceptronic heeft een leuke router van het type C300BRS4A (300Mbps 11n Wireless Router & Access Point) voor ca. 35 euro.

2 Plaatsing router.
De meeste mensen plaatsen de router in de buurt van een meterkast of televisie. Dit is niet de meest ideale locatie voor een router. Elektriciteit heeft namelijk invloed op het internetsignaal.

Tip: Als u een nieuw huis laten bouwen, laat dan op elke verdieping een ethernet kabel aanleggen. Nieuwe huizen hebben vaak dikke betonnen muren waar het internetsignaal moeilijk doorheen komt. Bij een bestaand huis is een luchtverversingskanaal een goede plaats om een ethernet kabel doorheen te trekken.

3 Router kanaal wijzigen.
De volgende oplossing is het wijzigen van een kanaal voor het internetsignaal. Als u in een dichtbevolkt gebied woont, is het mogelijk dat er meerdere routers op hetzelfde kanaal uitzenden. Deze instelling vindt u in het menu van de router. Kijk in de handleiding van de router hoe u het kanaal kunt wijzigen.

4 Betere Wi-Fi adapter.
De Nederlandse regelgeving is erg streng voor wat betreft de zendkracht van Wi-Fi adapters (Max 100mW). In het buitenland gelden er andere regels. Daar kunt u veel betere en krachtigere adapters kopen (1000mW of meer). Deze zijn verboden in Nederland. In een vorige blog heb ik geschreven over de Wi-Fi adapter van het merk Alfa Network, deze heb ik gekocht op eBay. Dit is een erg sterke Wi-Fi adapter.

5 Antenne.
Ook een oplossing is het vervangen van antennes. Sommige routers hebben antennes van 2 dBi (dBi staat voor dB(isotropie). Een betere antenne (hoger dBi) zou de oplossing kunnen bieden. Persoonlijk zou ik niet direct een vermogen uitgeven aan betere antennes. Een andere mogelijkheid is het draaien van de antennes van de router.

6 Wijzig instelling in  energiebeheer.
Control of instellingen in het energiebeheer van de  Wi-Fi adapter juist zijn ingesteld. Klik op start, configuratiescherm, energiebeheer , schema wijzigen, geavanceerde energie instellingen wijzigen, instellingen voor de adapter voor draadloos netwerk, modus voor energiebesparing. Wijzig naar maximale prestaties.