Welke laptop functies heb je echt nodig?


Je loopt een computerwinkel bij jou in de buurt binnen en ziet een rij glimmende laptops waarvan de prijs varieert van een paar honderd tot een paar duizend euro, waarbij je jezelf afvraagt hoe het mogelijk is dat laptops zo veel kunnen verschillen. Nou, het is hem allemaal te doen om de functies.

Hoewel je in de verleiding kunt komen om te vallen voor de illusie van het hebben van zoveel veelzijdigheid en kracht, is het belangrijk om zorgvuldig te kijken naar de laptop, en om te evalueren of je de functies echt nodig hebt.

Innerlijke functies

Laptops variëren vaak op het vlak van de interne functies, zoals RAM, CPU en GPU, en daarom is het goed om jezelf bekend te maken met de mogelijkheden van deze functies, om vervolgens een beslissing te kunnen maken over wat bij je behoeften past.

  • RAM – RAM staat voor Random Access Memory. Dit bepaalt de snelheid van je laptop. Over het algemeen zijn laptops voorzien van een 2GB (gigabytes) RAM-geheugen, maar soms zijn ze zo ingesteld dat je extra RAM-geheugen kunt toevoegen. Eén ding dat je kunt doen om geld te besparen, is het aanschaffen van een laptop met 2 GB en deze dan zelf upgraden naar een 4 GB.
  • CPU – Dit is de Central Processing Unit van je computer, ook wel processor genoemd. Deze unit bedient je laptop, daarom is het belangrijk aandacht te besteden aan de specificaties van deze functie. De snelheid van de CPU is van invloed op de prijs van de computer; hoe sneller de CPU, hoe duurder de laptop. Je zou hierbij dus moeten overwegen waar je je laptop voor gaat gebruiken. Als je laptop gewoon een back-up voor je pc is, dan is het geen probleem om voor een lagere CPU te kiezen.
  • GPU – Voluit Graphics Processing Unit. De GPU bepaalt hoe elke afbeelding er op het scherm van je laptop zal uitzien. Er zijn twee soorten GPU.

Uiterlijke functies

Helaas bieden fabrikanten nog steeds uiterlijke functies aan die niet alleen vrij nutteloos zijn, maar ook invloed hebben op de hoogte van het prijskaartje. Andere kenmerken zijn leuk, maar heb je ze echt nodig? Hier zijn een aantal dingen waar je op moet letten.

  • Blu-ray drive – Hoewel een Blu-ray drive verleidelijk is om op je computer te zetten, moet je nadenken over de vraag of je het echt zult gebruiken.
  • Kensington veiligheidsslot – Dit is een extra functie die je computer beschermt tegen diefstal, en het drijft de prijs op. Hoewel het een waardevolle investering kan zijn als je een student bent of als je het gebruikt voor zaken, zijn het de extra euro´s wellicht niet waard als je laptop gewoon bij je thuis op een bureau staat.
  • HD-webcams – Webcams worden steeds populairder door het ​​toenemende gebruik van Skype en andere internet communicatiemethoden, maar het kopen van een HD-webcam die reeds geïntegreerd is in je laptop kan geldverspilling zijn. Deze apparaten zitten nog steeds in de beginfase, en veel mensen hebben geklaagd over de slechte beeldkwaliteit die ze in bepaalde omgevingen produceren.

Evalueer je laptopbehoeften

Voordat je een nieuwe laptop koopt, moet je elke functie evalueren om ervoor te zorgen dat het de investering waard is. Door aandacht te besteden aan de interne en uiterlijke kenmerken, kun je geld besparen op onnodige extraatjes, en ervoor zorgen dat je maximaal van je laptop zult genieten.

Brian Jensen werkt bij Dell en schrijft graag over technologie. In zijn vrije tijd kookt hij graag, en houdt hij ervan bij zijn gezin te zijn. Klik hier om een aantal laptops te bekijken die momenteel worden aangeboden.