Gimp – Foto verscherpen

By | 14 juni 2011

De volgende handleiding heb ik op verzoek van een kennis gemaakt. Mijn kennis wou  weten hoe je foto`s kon verbeten door ze scherper te maken. De handleiding is niet volledig omdat bepaalde instellingen afhankelijk van de foto zijn. We gebruiken open source programma “Gimp”. Meer informatie over gimp vindt u op de volgende pagina. Start gimp en laad de foto die u wilt verscherpen. Ik maak gebruik van een foto van een wesp. In venster lagen dupliceert u de lagen twee maal. (Sneltoets Shift+ Crtl +D) U krijgt volgende resultaat.

Foto verscherper maken

U klikt vervolgens in het menu op Filters, Vervagen en Gaussiaans vervagen.

Foto-verscherpen

U kunt de instellingen kunt niet overnemen, deze zijn afbeelding afhankelijk. U moet vervangingsstraal waarde verhogen dat u geen bijna detail meer ziet. U druk vervolgens op oké. Wijzig in venster lagen de modus korrel weghalen. Vervagingsmethode moet RLE staan.

Foto-verscherpen-deel-3

U krijgt als resultaat dat contouren net zichtbaar moeten zijn en rest van de afbeelding moet grijs wezen. Is dat niet het geval herhaal procedure nogmaals.

Foto-verscherpen-deel-4

Klik in menu op laag en vervolgens op neerwaarts samenvoegen.

Foto-verscherpen-deel-5

Vervolgens wijzig u in venster lagen de modus in overheen leggen. Bent u tevreden met het resultaat sla de foto op. Indien nodig kunt u dekking nog aanpassen.

Foto-verscherpen-deel-6

Hierboven is het eind resultaat. Beneden foto is hoe die was.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *