Gimp – Foto verbeteren met histogrammen

By | 3 augustus 2010

Ook in Gimp kan je een foto verbeteren door histogrammen aan te passen. Als je nu denkt dat dit een wondermiddel is om alle foto`s verbeteren dan heb je het verkeerd. De foto op zichzelf moet van goede kwaliteit zijn. Een mislukte foto zal een mislukte foto blijven. Het aanpassen van de histogrammen verbetert het onderbelichte en overbelichte van een foto.

Wat zijn Histogrammen:

Een beeld histogram is een type histogram dat fungeert als een grafische weergave van de helderheids-verdeling in een digitaal beeld. [1] Het percelen het aantal pixels voor elke toonwaarde. Door te kijken naar het histogram voor een bepaalde afbeelding een kijker in staat zal zijnvoor de gehele tonale verdeling in een oogwenk te beoordelen.

Histogrammen automatische aanpassen.

Klik in het menu op kleuren en vervolgens op niveau`s. In het volgende venster kan je histogrammen aanpassen. Het eenvoudigste is door op automatische te klikken. Het resultaat kan u direct zien. Het klikken op automatische wil niet zeggen dat het altijd goed is maar dan moet uw histogrammen handmatig aanpassen.

Histogrammen aanpassen in Gimp

Histogrammen handmatig aanpassen

Het handmatig aanpassen van een foto gebeurt door pijltjes naar zijkant van berg te verschuiven. (Zie plaatje). Dit proces herhaalt u bij verschillende kleuren. Klik op waarde om de verschillende kleuren te bewerken. Bent u niet tevreden dan herhaald u het proces.

Resultaat

Voorbeeld foto histogram verbeterd

onbewerkte foto