Computervirussen, komen we er ooit vanaf?

Laten we beginnen met het goede nieuws. Het meest geavanceerde en destructieve virus ooit, Stuxnet, is geen bedreiging voor jouw systeem. Tenzij je een systeembeheerder bent van een Iraanse kerncentrale, want daar was dit virus voor ontworpen (waarschijnlijk door het Israëlische en/of Amerikaanse leger). Door dit virus lag het kernwapenprogramma van de Iraniërs helemaal plat en is de ontwikkeling van een atoombom maanden vertraagd. Maar daarmee komt direct het slechte nieuws: als programmeurs zulke slimme virussen kunnen bedenken dat deze zelfs de meest beveiligde installaties kunnen infecteren, zal je jouw eigen pc of mac ook nooit geheel kunnen beveiligen.

De eerste virussen werden gemaakt door hackende tieners, die experimenteerden met de mogelijkheden om bij computers in te breken. Meestal waren dat onschuldige acties. Nu zijn de gevaarlijkste ontwikkelaars van virussen grote criminele organisaties die door middel van malware bij jouw persoonlijke gegevens willen komen, zoals de inlogcodes van internetbankieren. Gelukkig zijn er goede antivirus programma’s, waarmee je de ergste ellende kan voorkomen. Daarnaast moet je de nodige voorzorgsmaatregelen treffen. Er komen immers iedere dag honderden nieuwe virussen bij, en het zou best kunnen dat jouw virusscanner deze nog niet (her)kent. Daarom moet je zorgen dat je antivirus up-to-date is. Gelukkig doen de meeste antivirusprogramma’s dat automatisch. Vertrouw er niet op dat jouw systeem is beveiligd en denk altijd na voordat je een actie onderneemt op internet. Klik nooit op een link die je niet helemaal vertrouwt en scan een USB-stick die je van iemand krijgt altijd voordat je hem gaat gebruiken.

Het verhaal dat mac-computers niet vatbaar zijn voor virussen is inmiddels achterhaald. Ook voor de mac zijn ook schadelijke virussen in omloop. Voor de mac heb je wel een andere virusscannen nodig dan voor een pc. Nog één belangrijk punt: het heeft geen zin om meerdere antivirusprogramma’s te installeren. Sterker nog, meestal verhinderen ze elkaars werking. Als je kiest voor andere antivirussoftware dan welke je eerder gebruikte, zorg er dan voor dat je deze oude software volledig verwijdert.