Netwerk – Protocollen in kort

By | 18 december 2008

Hier vindt u informatie over protocollen en afkortingen die je kunt tegen komen bij aanleggen van een netwerk. Ik ga niet te diep op de materie in maar enige kennis over termen die gebruikt worden is handig bij het aansluiten/verbinden van een (draadloos)netwerk.

Wat is een IP adres?

Een IP adres is afkorting voor internet Protocol adres. Het een logisch adres dat wordt gebruikt om een computer in een netwerk te vinden. (TCP/IP). Elke computer nu op internet zit of op een netwerk zit heeft een IP adres. Het IP adres kun je vinden door IPCONFIG in CMD prompt te typen. Vele internet providers maken gebruik van dynamische IP adressen voor klanten. Dit houdt in dat u geen vast IP adres heeft.

Wat is TCP/IP?

TCP/IP staat voor Transmission Control Protocol/Internet Protocol. Een netwerkprotocol wat gebruikt op internet en netwerken over de hele wereld. TCP/IP wordt zowel door hardware als software uitgevoerd.

Wat is LAN?

LAN staat voor Local area Network. In vele huishoudens in Nederland hebben een eigen netwerk hoewel ze dat niet weten. Vele internet Providers gebruikers ADSLl modem met Router functie. Door deze router functie maakt het mogelijk om net meerdere computers op het zelfde internet abonnement te gebruiken.

Wat is Wep

Wep staat voor Wired Equivalent Privacy. De term wep kom je tegen bij het beveiligen van je draadloze internet. Het is bedoeld voor versleutelen van je draadloze verbinding. Het gebruik van wep is niet aan te bevelen omdat eenvoudige gehackt kan worden.
Wat is WPA

WPA staat voor Wifi Protected Access. Wpa is een manier van het beveiligen van draadloos internet.(wifi). Het de opvolger de WEP. WPA is duidelijke verbetering tegen WEP maar schijnt ook eenvoudige gehackt te kunnen worden.

Wat is een Mac-adres

Een MAC-adres is een identificatienummer dat aan een apparaat in een ethernet-netwerk is toegekend. MAC staat voor “Media Access Control”. Vrijwel ieder netwerkapparaat heeft een vast, door de fabrikant bepaald MAC-adres

Wat is Wifi

Wi-Fi is een afkoring voor wireless fidelity. Wifi is een standaard voor draadloze datanetwerkproducten, die werken volgens de internationale standaard IEEE 802.11 (draadloos Ethernet).